Home » Cognac Informatie, Featured

1811 een bijzonder Cognac-jaar

3 Comments

Cognac heeft vele mooie Cognac-vintage jaren, echter springt er één uit, dat is het jaar 1811. Het leuke van dit jaar is dat niet alleen de exceptionele kwaliteit zo bijzonder is, maar ook het verhaal erachter.

In dit artikel leg ik het verhaal van dit bijzondere vintage-jaar uit. Het proeven en beschrijven gaat,  gezien de ouderdom en de prijzen van deze Cognacs, helaas niet lukken.

1811 – het kometen-jaar.

Het jaar 1811 wordt beschouwd als het mooiste vintage-jaar van de 19e eeuw van veel Europese wijnen-streken. Een lange hete zomer en een warme, droog najaar betekende een overvloedige oogst van perfect rijpe druiven.

In de Cognac-streek waar toen vrijwel alleen de folle blanche-druif groeide bereikte de druif een ongeëvenaard niveau van perfectie.
Velen schrijven het uitzonderlijke weer toe aan de opmerkelijke astronomische gebeurtenis die dat jaar domineerde namelijk: The Great Comet of 1811.
De komeet was zichtbaar door astronomen voor 17 maanden, maar voor twee maanden – september en oktober 1811, precies de tijd dat druiven geoogst worden, was deze duidelijk zichtbaar met het blote oog, op een gegeven moment had deze komeet inclusief zijn na-sleep een grotere diameter dan de zon. Door velen werd dit gezien als teken van een bovennatuurlijke zegen over de oogst, die voortaan bekend stond als “De Comet Vintage”.

Het leuke van deze gebeurtenis is dat sindsdien sterren op Cognac-flessen gebruikt werden om de leeftijd mee aan te duiden. De 3-sterren Cognac (VS-categorie) van veel merken hint dan ook naar deze gebeurtenis.

Let-op! Op het internet en op veilingen worden hier en daar Cognacs uit 1811 verkocht, gevaar is echter dat dit vaak niet een Cognac uit dat jaar betreft. Tussen de 30 en 50’er jaren van de vorige eeuw hebben zo nog veel producenten Cognacs met het jaartal 1811 op de markt gebracht, in werkelijkheid betrof dit vaak geen Cognac uit dat jaar.

Enkele Cognac-huizen die een 1811-vintage op de markt hebben gebracht zijn:

Bisquit-Dubouché GC, Raymond Blanc Roi de Rome GC, Brossault & Cie, Brugerolle Château de Fontainebleu Cave de l’Empereur FC, Chabanneau Réserve GC, Château de Fontainebleu Maison de l’Empereur, Château de Fontainebleu Cave de l’Empereur FC, Château Paulet FC, Clermont GC, Clermont GC, B. Léon Croizet Réserve Royale GC, A.E.Dor Roi de Rome, Gagneur & Co Cognac Imperatrice Josephine, Gaultier GC Réserve Impératrice Joséphine, Izambert, Louis Rolling & Cie Château Guerin GC, Lucien-Foucauld Grande Armée FC, Lucien-Foucauld Impériale FC, Meukow GC, Monnet Récolte GC, Palais de Compiègne FC, Pellison Extra GC, Prunier, Rouyer Guillet GC, Rouyer Guillet Genuine Napoleon GC, Sazerac de Forge Roi de Rome FC, Whitwham Extra FC.

Tags bij deze post: , , , , ,

3 Comments »

 • Dez said:

  Leuk artikel!

 • Wouter (author) said:

  Dank! :D

  Morgenochtend komt er nog een leuk artikel ;-)

 • Dez said:

  Haha ja die is nog leuker ;)!

Reageer op dit artikel!

Feedback Form